V Přerově vybuchl parovod – škody se odhadují na miliony korun

Přerov - Někteří obyvatelé Přerova zažili rušnou noc. Na jedné z hlavních tříd vybuchl parovod. Silná exploze vytvořila v ulici hluboký kráter a rozmetala dlažbu z chodníku i přilehlé cyklostezky až do vzdálenosti několika metrů. Ta kromě oken a vitrín okolních domů rozbila také dvě zaparkovaná auta. Důsledky havárie likvidovalo šest hasičských jednotek. Část města přišla o dodávku tepla a teplé vody a policisté museli odklonit dopravu. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Zhruba ve tři čtvrtě na dvě v noci obyvatele domů v Komenského ulici v Přerově probudila silná detonace. „Bouchla šílená rána, vypadla okna, šílený gejzír páry a voda stříkala na pivovar a na okna,“ vybavuje si dnešní noc obyvatelka jednoho z domů Jarmila Tiefenbachová. „Máme rozbitá okna a vitríny, v kanceláři mám asi dva metry bláta,“ doplňuje výčet škod její soused Milan Vrbovský.

Podle dosavadního šetření došlo k výbuchu v souvislosti s rekonstrukcí místní kanalizace. Firma, která opravy provádí, musela už večer řešit problém s odčerpáváním splaškové vody. Celou situaci navíc zkomplikoval silný přívalový déšť. „Voda z výkopů přetekla do kolektoru parovodu, kde se dostala do styku s horkým potrubím parovodu a došlo k fyzikální destrukci,“ popisuje příčinu havárie velitel zásahu přerovských hasičů Miroslav Čoček. „Proč se kvůli ucpané kanalizaci voda dostala do parovodu, neumíme říct,“ říká Josef Benčík WOMBAT, zástupce firmy, která kanalizaci rekonstruuje.

Kvůli havárii přišla část Přerova o dodávku tepla a teplé vody. „Přestali jsme zásobovat celkem 130 domácností,“ konstatuje Tomáš Ryba, ředitel, výrobce a dodavatel tepla z přerovské společnosti Dalkia. Nehoda zkomplikovala situaci i řidičům. Krátce po výbuchu totiž policie odklonila dopravu a také kompletně uzavřela jednu z přilehlých budov. Její statiku a část zdemolované vozovky museli prověřit experti.

K výbuchu pravděpodobně došlo v souvislosti s prudkým deštěm. Do Přerova proto přijel i hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík, který povodňové škody monitoruje: „Budeme odškodňovat ty obce, který byly nějak poškozeny. Chtěl jsem tu situaci vidět sám,“ objasňuje důvod své návštěvy.

Obyvatelé Přerova zatím sčítají škody. Ty podle prvních odhadů nejspíš překročí hranici několika milionů korun. Policie zatím případ šetří jako trestný čin obecného ohrožení. Není ale vyloučené, že svou klasifikaci ještě přehodnotí.

Vydáno pod