Radnice Lipníku nad Bečvou spolupracuje se sprejery

Lipník nad Bečvou - Radnice města Lipník nad Bečvou vyčlenila dvě plochy, na kterých se mohou realizovat příznivci graffiti. Ačkoli se město nepotýká s problémy, které jsou obvykle spojené s tímto druhem umění, vyčlenilo pro sprejery - tzv. writery - betonovou zídku na sídlišti Zahradní a vnitřní stranu zdi v areálu tamního gymnázia. Podnět ke spolupráci vyšel z městských stránek, kde se jeden ze sprejerů za své kolegy ptal, kde mohou malovat.

Postoj radnice k tématu, které v nejednom českém městě představuje neřešitelný problém, vysvětluje starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl následovně: „Uvědomujeme si, že i když se to mnoha lidem nelíbí, graffiti k této moderní době patří. Ale rovněž patří rozhodně na místa, která jsou pro tento účel vyhrazená. Budou-li tato místa mládeží využívána, dojde ke snížení počtu poškozených objektů v památkové rezervaci,“ uzavírá Přikryl.

Nové plochy pro malování vítají sprejeři v Přerově, kde je takových míst výrazný nedostatek. Podle slov jednoho z mladých writerů se skupina sprejerů nejednou pokoušela s městem dohodnout na vymezení lokalit, kde by mohli malovat. Nikdy se však nedohodli.

Kromě rodinných i panelových domů či garážových vrat vandalští „umělci“ často znečistí i památku. V Lipníku to naposledy odnesla fasáda bývalé židovské synagogy. Podle policistů se tito vandalové realizují nejčastěji v nočních hodinách. V takových případech policistům výrazně pomáhá kamerový systém. V místech, kde je instalován, je ničení památek výrazně eliminováno. Přerovští sprejeři však s těmito vandaly nechtějí mít nic společného: „Majetek většinou ničí ti, kteří s malováním začínají a nemají s tím vůbec žádné zkušenosti. My bychom si na kostel či dům malovat nedovolili. Vyhledáváme spíš podjezdy u trati nebo tovární zdi,“ upřesňuje sprejer Ondřej.

Náklady na zamalování graffiti se v Lipnici vyšplhaly na desítky tisíc korun. Před pár týdny tamní strážnící zajistili skupinku sprejerů, která škodu uhradila a kresby odstranila na vlastní náklady. Radnice zatím čeká, jak se k vyčleněným plochám vyjádří samotní sprejeři. Pokud jim nebudou vyhovovat, po dohodě s nimi vybere jiná místa. Spolupráce se oboustranně vyplácí.