Brněnští lékaři bojují o život novorozence

Brno - Brněnští lékaři bojují o život novorozence, který přišel na svět za dosud nevyjasněných okolností při domácím porodu. Rodit doma se rozhodla asi třicetiletá žena bez pomoci lékaře. Výsledek je takový, že dítě je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče jedné z brněnských porodnic. Celou situaci navíc komplikuje fakt, že rodiče tají jméno porodní asistentky, která jim měla pomáhat.

Žena měla dítě porodit doma v noci na úterý. Kvůli komplikacím novorozenec nyní leží na jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice v Brně a je v kritickém stavu. Vedoucí perinatologického centra FN Brno Petr Janků poznamenává: „O této situaci bohužel vím. Stala se a je to velice tragická záležitost. Každá žena, která se rozhodne porodit doma, musí počítat s tím, že tak vážná komplikace se může stát.“

Pro domácí porod se žena měla rozhodnout i když věděla, že může jít o rizikový porod „koncem pánevním“. V tomto případě se dítě rodí zadečkem a ne hlavičkou, jak je běžné a normální. Porodní asistentka Blanka Čermáková vysvětluje: „Porod koncem pánevním je lékařsky vedený porod s vyšším rizikem v první i druhé době porodní. Toto jednání bylo opravdu nezodpovědné.“

Velkou neznámou v tomto smutném příběhu je porodní asistentka. Zatím není jasné, zda byla celou dobu u domácího porodu a věděla, že hrozí dítěti tak velké riziko. Otazníkem také zůstává, proč nezavolala lékaře a naposledy – proč rodiče dítěte její jméno tají? Policie ale zatím případ nešetří. Mluvčí policie Andrea Procházková informuje: „Domácí porody nejsou zakázané a policie se jimi zabývá v případě, že je podáno trestní oznámení nebo je podezření z trestného činu.“ Podle právníka Jana Pavloka v takovémto případě nese odpovědnost matka, a dále porodní asistent nebo asistentka, pokud u takového porodu asistuje.

Domácích porodů v České republice stále přibývá. Za rok se přitom takto narodí minimálně šest dětí mrtvých, nebo jsou těžce postižené.

Vydáno pod