Pavián Heiko už je zpět ve svém pavilónu

Brno - Tři dny byla brněnská zoologická zahrada na nohou. Z výběhu jim totiž v polovině týdne utekl pavián Heiko a vydal se do přilehlých lesů. Po intenzivním pátrání se podařilo chovatelům paviána odchytnout v sobotu v podvečer na golfovém hřišti nedaleko Brna.

Čtyřletý tulák Heiko je zpět v brněnské zoo, po zásahu z narkotické pušky je utlumený a apatický. „Zásah byl velmi náročný, několikrát jsme museli přebíhat kopec a honili jsme ho tři dny,“ popisuje odchyt zvířete chovatel Petr Číhal. Ředitel ZOO Martin Hovorka v pavilónu dokonce spal, kdyby se Heiko v noci náhodou vrátil

Zatímco v prvních dnech se hledalo v rojnicích, v sobotu už byla celá akce utajená a pouze v režii zoologické zahrady. „Byli jsme připraveni ihned vyjet na požádání zoologické zahrady. Hledání zvířete se změnilo v hlídkování strážníků v lokalitách, kde se mohl vyskytovat,“ Vysvětluje mluvčí brněnské Městské policie Zdeněk Novák.

Pronásledovatelé byli opici sice stále v patách, ale polapit se ji nedařilo. Heiko se vzdálil až do Jinačovic, kde je jedno z největších hřišť na jižní Moravě. A právě tady přímo při golfovém zápasu se zvíře podařilo v podvečer chytit. Podle ošetřovatelů bude Heiko po třídenním výletě asi dlouho odpočívat. Do rána bude ještě pod přísným dohledem.

Vydáno pod