V zámecké věži na Jesenicku se skrýval odkaz budoucím generacím z 19. století

Jesenicko - Makovice zámecké věže Jánského vrchu v Javorníku ukrývala dva vzácné tubusy. Jako odkaz budoucím generacím je tu lidé začali ukládat na počátku 19. století. To nejcennější v nich ale chybí, ztratily se dvě mince a medaile.

Kopie přesného seznamu uložených předmětů mají i archiváři, zajímalo je tedy srovnání s realitou. Zjištění, že nejvzácnější kazety postrádají, pro ně bylo velkým zklamáním. „Už v roce 2000 jsem se této problematice věnoval, měl jsem v ruce soupis všech mincí, které tam jsou, a vysloveně jsem se těšil, že uvidím vzácné biskupské ražby,“ lituje Květoslav Growka ze Státního okresního archivu v Jeseníku.

Kdy se mohly peníze ztratit, to je zatím velká neznámá. Naposledy se kazeta otevírala v roce 1930. Podle Kateřiny Danielové, kastelánky zámku, se přesně neví, kdy se ztratila. Připouští i možnost, že do tubusu vůbec nebyla uložena. Jisté je jen, že od roku 1930 se do věže už pravděpodobně nikdo nedostal, protože leží ve velmi nepřístupném terénu. Památkáři zvažují, zda případ předají policii, ovšem mince se už zřejmě vypátrat nepodaří.

Pro sběratele by peníze znamenaly velmi zajímavou kořist. Zlatý dukát a stříbrný půltolar byly totiž poslední mince, které vratislavští biskupové razili. Byly by velmi dobrou součástí každé numismatické sbírky – jejich cena se pohybuje kolem padesáti až osmdesáti tisíc korun za obě.

Makovice věží zejména jesenických kostelů už odkryly devět podobných pokladů. Aby se zabránilo krádežím nebo zničení tubusů, uchovává se jejich obsah ve zdejším archivu nebo muzeu. Zpět do makovice se vkládá kazeta se zápisem a kopií a k nim se navíc přidá ještě nový záznam s mincemi ze současnosti.

Vydáno pod