Mláďata vzácných tygrů se budou z Ostravy stěhovat

Ostrava - Stěhování čeká do konce letošního roku na dvě mláďata kriticky ohrožených tygrů ussurijských, která se loni v srpnu narodila v ostravské zoo. Tygříci už dospěli do věku, kdy budou oddělena od matky. V rámci Evropského záchovného programu pak poputují do zařízení s geneticky vhodnými partnery. V tomto případě to bude německá zoo ve Straubingu.

Populace vzácných tygrů je v přírodě odhadována na zhruba 350 jedinců, což je nižší počet než množství zvířat chovaných v zahradách. Stavy divoce žijících tygrů zejména kvůli pytlákům stále klesají. Pytláci zvířata prodávají do Číny, kde jsou jejich kosti i další části těla využívány v tradiční čínské medicíně.

Zoologické zahrady proto spolupracují na záchraně tohoto druhu a zdarma si zvířata kvůli rozmnožení předávají. Stejným způsobem Zoo Ostrava získala před lety i matku současných mláďat Máju, která je původem z Petrohradu. Otec Xeron byl do zoo přivezen z pražské zahrady. Spolu už měli potomky v roce 2002.

"V souvislosti s odchodem mláďat vyhlašujeme soutěž o nejlepší básničku pro tygry na rozloučenou. Své výtvory mohou autoři zasílat na e-mailovou adresu info@zoo-ostrava.cz nebo je nechat s kontaktem na vrátnici zoo zahrady," dodala Kalousková. Soutěž bude uzavřena týden před plánovaným odjezdem a vítěze vedení zoo vyhlásí v den odjezdu.

Ostravská zoo chová tygry ussurijské od roku 1970 a za tuto dobu se tam kromě nynějších přírůstků podařilo odchovat pouze tři mláďata. Chov tygrů je totiž velmi náročný. Zahrady se navíc brání umělým odchovům, při nichž se zvíře často naučí řadu zlozvyků a ztratí svou přirozenost, chovatelsky je pak vlastně bezcenné. Právě chov šelem patří v zoo k nejdražším, náklady na stravu pro jedno zvíře se pohybují až okolo 130.000 korun ročně.