Rekonstrukce případu má pomoci k rozsudku

Vrbno pod Pradědem - Rekonstrukce případu, kdy dva policisté údajně zbili 23letého mladíka, proběhla ve Vrbně pod Pradědem. Soudkyně vyhověla obhájkyním policistů a souhlasila s rekonstrukcí případu. Na místě činu chtěli dokázat, že se nic nezákonného nestalo. Obžalovaným v případě prokázání viny hrozí až tři roky vězení.

Zbili nebo nezbili policisté Jan Patterman a Martin Kovář opilého Jiřího Dolbu? Právě rekonstrukce policejního zákroku z loňského 20. května měla pomoci soudkyni k vynesení rozsudku. Poškozený Jiří Dolba k případu řekl: „Zbili mě policejní tonfou, když jsem odmítl jet s policisty do Vrbna na služebnu. Řekl jsem jim, že mám doklady 200 metrů od místa, kde mě hlídka zadržela.“ Obžalovaní policisté rekonstrukci komentovat nechtěli. Jeden z nich, Jan Patterman, již kvůli incidentu přišel o práci.

Násilně se policisté podle žalobce chovali i poté, co mladíka převezli na stanici ve Vrbně pod Pradědem. „Na policejní služebně měl jeden z policistů mladíka od sebe odstrčit, ten následně přepadnout přes židli a způsobit si zranění prstu,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý. Obhájkyně Pattermana, Miroslava Husáková, ale takové jednání popírá: „Osobně jsem prohlédla místnost, kde se měla věc odehrávat. Zjistila jsem ale, že se to nikde stát nemohlo.“

Soudkyně Jana Langerová, která rekonstrukci osobně řídila, byla s výsledkem spokojená: „Minimálně máme jasno v tom, jak se poškozený dostal do automobilu, tam nebyl žádný rozpor. Jediný rozpor je, zda byla použita tonfa.“ Rozsudek nad policisty vynese soudkyně zřejmě již ve čtvrtek 18. 10.