Záchranáři zasahovali při hromadné nehodě nanečisto

Frýdek Místek - Na rozestavěné silnici mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem si hasiči vyzkoušeli, jak jednat při hromadných dopravních nehodách. Cvičení Integrovaného záchranného systému začalo po jedenácté hodině dopoledne. Byl připraven havarovaný autobus a několik nabouraných aut.

Mimořádné akce se zúčastnilo několik desítek záchranářů a dvacet pět studentů z Ostravské univerzity. Ti představovali mrtvé a zraněné. Své úlohy se zhostili opravdu s chutí. Jeden ze studentů vysvětloval, co bylo jejich úkolem: „Sledujeme, jak hasiči provádí zásah, a vžíváme se do role postižených.“

Studenty, kteří hráli těžce i lehce zraněné cestující, začali záchranáři hned ošetřovat. „Důležitý je také přístup ke zraněným, jejich uklidnění a bezpečné odvedení z místa nehody,“ vysvětluje Lukáš Humpl z územního střediska záchranné služby, co všechno je součástí práce záchranářů.

V Integrovaném záchranném systému je jedním z hlavních úkolů hasičů chránit životy a zdraví obyvatel při mimořádných událostech. Simulovaná nehoda byla dobrou příležitostí k tomu, aby si záchranáři procvičili své povinnosti.