Dlouhodobě nezaměstnaní Romové z Prostějovska získali práci díky agentuře

Prostějov - Desítka Romů z Prostějovska našla práci díky agentuře, která se zabývá problematikou jejich dlouhodobé nezaměstnanosti. Díky projektu, který je podporován Evropskou unií a Olomouckým krajem, pracují Romové už čtyři měsíce ve firmě na zpracování plastového odpadu. Vedení organizace chce v budoucnu nabídnout projekt i obcím a městům, aby Romové pracovali v místě svého bydliště.

Obecně prospěšná společnost UPRE ROMA zahájila v březnu pilotní projekt, který hledá práci pro dlouhodobě nezaměstnané Romy. Prvních deset už pracuje v prostějovské firmě na zpracování a třídění plastového odpadu. „Zajistili jsme pro ně motivační kurz, aby se dostali zpátky do pracovního procesu, protože někteří z nich byli v evidenci úřadu práce i osm nebo devět let,“ mluví o počátcích projektu koordinátor Mario in Santi.

Romové pracující v Prostějově mají pouze základní vzdělání, pro zaměstnavatele je ale rozhodující manuální zručnost a chuť pracovat. Například Vladimír Hangurbadžo byl tři roky nezaměstnaný – teď se stará, coby předák, o desetičlennou partu. Práce ho podle jeho slov velmi baví. Spokojený je i zaměstnavatel Romů Pavel Kubas: „Zkušenosti s lidmi jsou nad očekávání, přistupujeme k nim jako k jiným zaměstnancům neromského původu. Jsou pracovití, houževnatí, nemůžu říct ani jedno slovo proti.“

Projekt organizace UPRE ROMA je jediným svého druhu v Olomouckém kraji. Vedení organizace ho chce i nadále rozšiřovat a zaměstnávat další Romy.