Nemocnice v Havířově zavinila smrt dítěte, musí proto zaplatit odškodné

Havířov - Nemocnice Havířov prohrála spor o odškodné se Zdeňkou Fajfrlíkovou. Podle ostravského krajského soudu jí za zanedbání péče o jejího 11měsíčního syna musí nemocnice zaplatit 240 tisíc korun. Dítě v únoru 2003 zemřelo podle soudu kvůli pozdnímu převozu do specializované nemocnice.

Syna Zdeňky Fajfrlíkové hospitalizovali v zimě 2003 s průjmem v havířovské nemocnici. Jeho zdravotní stav se podle lékařů neustále zhoršoval, nakonec byl ve velmi vážném stavu převezen na ARO, kde zemřel.

Zdeňka Fajfrlíková podala žalobu na havířovskou nemocnici. Proces, na jehož konci jí dal soud za pravdu, trval téměř dva roky. Soudkyni přesvědčili znalci. Podle nich by dítě přežilo, pokud by jej z havířovské nemocnice včas převezli na jednotku intenzivní péče do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

„Mně záleželo na tom, aby potvrdili, že pochybili, o peníze mi vůbec nešlo,“ komentovala rozsudek Zdeňka Fajfrlíková, která během těhotenství přišla tragicky i o manžela. Původně požadovala odškodné ve výši jednoho milionu korun, soudkyně jí ovšem přiznala částku trojnásobně nižší.

Vedení havířovské nemocnice ani obhájce paní Fajfrlíkové se ještě nerozhodli, zda proti rozsudku podají odvolání.

Vydáno pod