Obyvatelé Olomouce se dočkali první části západního obchvatu

Olomouc - Obyvatelé Olomouce se dnes dočkali první části západního obchvatu, který má odvést z města automobily mířící na Mohelnici od Brna a Ostravy a zpět. Investice, kterou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo před třemi lety, si vyžádala více než jednu miliardu korun.

První část silnice, která má délku 4,7 kilometru, začíná u kruhového objezdu poblíž hypermarketu Globus a končí na mimoúrovňové křižovatce s rychlostní komunikací R46, kde navazuje na jižní obchvat Olomouce. Tento obchvat, který ŘSD otevřelo v roce 2003, odvádí tranzitní dopravu mezi Ostravou a Brnem.

Součástí investice, kterou ŘSD zahájilo v říjnu 2004, bylo vybudování silnice, čtyř mostů, lávky pro pěší a cyklisty, protihlukové stěny a přeložky inženýrských sítí.

Projektanti ŘSD museli stavbu západního obchvatu rozdělit na dvě části kvůli sporům s obcí Křelov, jejíž obyvatelé odmítali, aby silnice vedla u obce. Svůj požadavek nakonec prosadili. Druhou etapu ŘSD zahájí zřejmě po roce 2010. Druhá část západní tangenty spojí první část se začátkem rychlostí komunikace R35 ve směru na Mohelnici.

Vydáno pod