Na nočním nebi se objevila nová dominanta - kometa Holmes

Brno - Noční nebe má novou dominantu. V souhvězdí Perzea se objevila velmi jasná kometa Holmes. Pozorovat ji lze pouhým okem odkudkoliv až do konce roku.

Holmesova kometa je od nás vzdálená asi 250 milionů kilometrů, jedenapůlkrát tolik jako Slunce. Zhruba před týdnem na jejím povrchu došlo k výbuchu a kometa začala svítit výrazně jasněji. Díky tomu je jí teď výborně vidět prakticky odkudkoliv. „Vypadá skoro jako obyčejná hvězda, ale je trošku rozmazaná. Postupně se rozmazání bude zvyšovat, takže i bez dalekohledu bude zřejmé, že tato hvězda je jiná než ostatní,“ vysvětluje astronom z Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně Jan Holan.

Za normálních okolností komety zjasňují jen pomalu. Holmes ale během posledních sedmi dní svítí milionkrát jasněji. I proto přitáhl k dalekohledům astronomy z celého světa. Za posledních 11 let je to na nebi nejjasnější objekt. „Takovou kometu jsem nikdy neviděl a pokud vím, nikdo takovou kometu ještě neviděl. Je to vlastně jako náhlé velice prudké zjasnění. Začalo se tam uvolňovat velké množství prachu a plynu a tím vytvořila neobvyklý tvar,“ uvedl Holan.

Zrovna včera byly k pozorování ideální podmínky - jasná noc s průzračným vzduchem. A přesně takový má být i víkend. Kometu půjde vidět ještě do konce roku. Pak zmizí a vrátí se až za dalších 7 let.