Hejtman Moravskoslezského kraje vyznamenal generála Zdeňka Škarvadu

Ostrava - Stříbrnou Medaili Za statečnost dnes převzal z rukou hejtmana Evžena Tošenovského generál Zdeněk Škarvada. Bývalý stíhací pilot britské královské letky získal toto ocenění za odvahu, kterou projevil nejen za 2. světové války, ale i ve svém dalším životě. Před pár dny se Zdeněk Škarvada stal také čestným občanem Ostravy.

Zdeněk Škarvada létal u československé stíhací perutě RAF. Později se ale zřítil do moře a dostal se do německého zajetí, prošel řadou lágrů a ke konci války přežil hrůzný pochod smrti. Po roce 1948 se mu komunistický režim odvděčil vyhozením z armády a osobní perzekucí. 40 let pracoval jako horník.

„Pan generál Škarvada je skutečně osobnost velmi výrazná, součást historie našeho národa,“ řekl po vyznamenání Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje. Mnoho vyznamenání dostal Zdeněk Škarvada doma i v zahraničí. Stříbrnou Medaili za statečnost převzal v den svých devadesátých narozenin.

Zdeněk Škarvada úspěšně bodoval také v anketě o titul Senior roku 2007, kterou letos poprvé vyhlásila ostravská radnice. Umístil se na druhém místě.