Z Hranic opět poputuje vánoční strom do Nizozemska

Hranice - Zhruba 1300 kilometrů urazí příští měsíc vánoční strom, který poputuje z Hranic na Přerovsku do Nizozemska. Statný smrk, který vybrali zástupci radnice ve vojenském prostoru Libavá, budou již tradičně obdivovat lidé z partnerského města Leidschendam-Voorburg. Tradice mezi oběma městy se již udržuje několik let. Podle mluvčího hranické radnice jsou podobné mohutné stromy pro Nizozemce vzácností.

„Tradice byla zavedena k desátému výročí spolupráce mezi oběma městy. Vánoční strom se vybírá ze stromů, které by se stejně kácely. Musí mít zhruba kolem 14 metrů délky, aby se vešly na kamion,“ uvedl mluvčí města Petr Bakovský s tím, že dopravu hradí nizozemská strana. Město strom věnuje.

Smrk poputuje za české hranice těsně před Vánocemi. Jeho slavnostního rozsvícení se poté účastní například zástupci konzulátů.

Hranická radnice spolupracuje s Nizozemci již 17 let. Zástupci tohoto partnerského města v minulosti například Hranicím pomohli s odstraňováním následků povodní, města také vzájemně pořádají výstavy a jiné kulturní akce. Vzájemná spolupráce dostala další impulz v letošním roce, kdy při oslavách Dne kultury na zámku byl hlavní organizátor této spolupráce Frans van Veen jmenován čestným občanem Hranic.