Nadměrná doprava ničí obec Libhošť

Nový Jičín - Více než tisíc aut projede denně po silnici v obci Libhošť u Nového Jičína. Cesta je ale zastaralá, chybí zde chodníky a přechody pro chodce. 12. listopadu havarovalo na sousední čtyřproudé silnici směrem na Ostravu pět kamionů. Při objížďce tehdy obcí projelo za minutu až 15 aut. Na kritický stav obyvatelé už dříve poukázali v protestní petici. Stěžují si, že jim nadměrná doprava ničí obec. Auta totiž často využívají obecní cestu jako objížďku při dopravních nehodách na nedaleké čtyřproudé silnici. "Kamiony tímto úsekem projíždějí velkou rychlostí," říká členka petičního výboru Veronika Blažková.

Auta nejenom ohrožují chodce, ale ničí i domy, které stojí u cesty. „Navrhujeme, aby byla zrekounstruována silnice za dálnicí. Ta je dnes používána jako zemědělská cesta s tím, že by veškerý provoz, který bude sloužit pro obslužnou komunikaci, byl veden za čtyřproudovou silnicí,“ navrhuje řešení obyvatel obce. „My jsme rádi, že tu cestu vůbec máme, protože nám při jakékoli větší nehodě na silnici 1/48 nezbývá nic jiného, než dopravu odklonit sem, aby byl provoz vůbec zachován,“ popisuje situaci Pavel Bayer z Policie ČR v Novém Jičíně.

Podle radnice bude cesta v obci využívána při objížďkách také po modernizaci sousední silnice l/48. „Počítáme, že do té doby budou vybudovány chodníky, budou tam značené přechody a budeme se snažit o omezení tonáže na 7,5 tuny, aby tam nejezdila nákladní auta,“ přibližuje chystané kroky místostarosta Nového Jičína Vladimír Bárta.

Zástupci radnice předpokládají, že stavební úpravy cesty v Libhošti začnou nejdříve za dva roky.

Vydáno pod