Třebíčský tiskový mluvčí nuceně „oněměl“

Třebíč - Třebíčský tiskový mluvčí smí do médií už jen psát, mluvit ne. Všechny jeho zprávy navíc musí vedení města schválit. Vyplývá to z nového nařízení, které mluvčí včera dostal, a kvůli kterému možná z radnice odejde.

Veškeré zprávy z třebíčské radnice musí jít od středy do médií pouze písemně a jedině po schválení starostou nebo místostarostou. Když přijde novinář na radnici nečekaně, musí mluvčí informovat vedení města a počkat na jeho souhlas, co smí a co nesmí odpovědět. To je výběr z pravidel, kterými se teď musí mluvčí řídit. „Zvažuji, že tady nebudu v těchto podmínkách dále pracovat a k tomuto stavu přispívat,“ komentuje zákaz mluvčí radnice Ivan Přibík.

„Tiskový mluvčí třebíčské radnice se ocitl v situaci takřka neřešitelné,“ říká novinář MF Dnes Tomáš Blažek. „Práci novináře to ztěžuje, protože se k těm informacím dostává mnohem hůř,“ doplňuje novinář ČTK Jaroslav Buček. „Z hlediska předávání informací směrem k veřejnosti může být těmito pravidly ten úřad minimálně částečně paralyzován,“ uvádí k případu hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Starosta odmítá, že by nové pokyny pro mluvčího souvisely s nedávným incidentem, kdy místostarosta napadl televizní štáb. „Tiskový mluvčí je tady od toho, aby hájil zájmy města a aby byl loajální,“ hájí rozhodnutí radnice starosta Ivo Uher. „Mně připadá, že Přibíkovi spadly hračky do kanálu a on se staví na zadní,“ hájí starostu jeho zástupce Miloš Mašek. „Tento přístup ke sdělovacím prostředkům není šťastný, ale to se budou muset naučit všichni představitelé samospráv,“ domnívá se prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Na nejbližším jednání zastupitelstva se opozice opět pokusí navrhnout odvolání stávajícího vedení radnice. Poslední kroky radních prý totiž dělají městu velmi špatnou reklamu v celé zemi.

„Co týden, to nové překvapení, a když už si myslíme, že nemůže být hůř, přijde další rána a ukáže se, že může,“ tvrdí opoziční zastupitel Pavel Heřman. „To povede pouze k tomu, že Městský úřad Třebíč bude označován jako uzavřená instituce,“ obává se tisková mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Radka Burgetová.

Radnice v Třebíči se ale uzavírá nejen informačně. Protože je neúřední den a je krátce po 14. hodině, na radnici se už nikdo nedostane.