Na zámek v Hradci nad Moravicí se vrací vybavení po 25 letech

Hradec nad Moravicí – Vzácná sbírka zbraní a suvenýrů z Orientu, nábytek, textilie, porcelán – celkem deset tisíc předmětů se vrací na zámek Hradec nad Moravicí z úložiště na zámku v nedaleké Raduni. Na návrat zde čekaly 25 let, kdy v Hradci probíhala celková rekonstrukce. Novodobé dějiny udělaly z obou zámků spojence. Hradec nad Moravicí je v péči státu už od 49. roku a zámecké vybavení, byť někdy poškozené, se kompletně dochovalo. Raduň měla opačný osud – téměř vše lidé rozkradli.

„Byla tady školka, zdravotní středisko, kino… Všechno, co obec potřebovala, se nastěhovalo na Raduň,“ poukázala Eva Kolářová ze zámku Raduň. Později zámek sloužil jako úložiště věcí z Hradce. Před 23 lety však uvítali první návštěvníky i v Raduni. U sousedů zatím probíhala rekonstrukce, která se nyní po čtvrtstoletí chýlí ke konci.

O stavu rekonstrukcí informoval Radomír Přibyla ze zámku Hradec nad Moravicí. Prohlásil, že chybí opravit už jen posledních deset historických místností a zámek bude kompletně opraven včetně historického nádvoří. Během stěhování desetitisíce předmětů z Raduně na Hradec bylo využito stovek nákladních aut a celá akce trvala tři měsíce.

Radomír Přibyla dodal, že se postavily úplně nové depozity, které byly vybaveny moderní technikou. Při pohledu na stěhovací vozy propadli někteří lidé pocitu, že zámek v Raduni končí. Naopak díky vystěhování hradeckého vybavení se uvolnil prostor pro vlastní nové plány.

„Chtěli bychom v přízemí na personální pokoje navázat jídelnou služebnictva a v patře bychom rádi na původním místě obnovili velkokapacitní jídelnu,“ dodala Eva Kolářová. Nyní oba zámky lákají na své bohaté vánoční menu a v příštím roce předvedou novinky. Na Hradci bude největší událostí nové nádvoří – do zámku se tak konečně bude vstupovat hlavních vchodem.

Vydáno pod