Beskydy zakládají díky turistickému rozmachu turistický klastr

Moravskoslezský kraj – V Trojanovicích v Beskydech dnes začalo dvoudenní setkání desítek majitelů hotelů, restaurací a představitelů měst i obcí z Moravskoslezského kraje. Výsledkem jednání by měl být vznik turistického klastru, jehož úkolem by bylo podporovat zdejší cestovní ruch.

Spouštěcím mechanismem pro vznik sdružení byl citelný nárůst počtu turistů. Za prvních devět měsíců loňského roku navštívilo Beskydy 85 tisíc turistů z jiných krajů nebo dokonce zahraničí. Letos je to za tu samou dobu o 21 tisíc lidí více. Moravskoslezský turistický klastr by měl růst udržet i v příštích letech a hlavně přinést více peněz do tohoto odvětví.

Rastislav Steranka, ředitel obecně prospěšné společnosti Destinační management Moravsko – Slezský, zdůraznil potřebu přilákat zejména nerezidentní návštěvníky. „Jsou pro nás důležití hlavně proto, že tady utratí až šestkrát více než domácí turisté,“ dodal Steranka.

Vznik v pořadí již pátého Moravskoslezského klastru, tentokrát turistického, je naplánován na příští rok. Jeho úkolem bude zajistit spolupráci veřejného a soukromého sektoru v oblasti cestovního ruchu v Beskydech i Jeseníkách.

Vydáno pod