Ostravané budou mít lepší přístup k informacím

Ostrava - Obyvatelům Ostravy se rýsuje lepší možnost vědět, o čem rozhodují zastupitelé. Rada města přišla s návrhem, že všechny projednávané body v zastupitelstvu zveřejní v plném znění a s předstihem. Chce tak pro  občany zprůhlednit celý proces rozhodování o veřejných věcech.

Doba nepřehledných a nic neříkajících úředních desek na ostravském magistrátu zřejmě skončila. Od ledna by měly být všechny materiály, které dostane na stůl kterýkoliv ze zastupitelů, volně přístupné na informačním centru. Sedm dní před jednáním zastupitelstva do nich lidé budou moci nahlédnout nebo si je i okopírovat. „Tou příčinou byla reakce jednoho občana na zastupitelstvo, který říkal, že když se ty body projednávají, tak on není informovaný o tom, o čem to vlastně je, že si nemůže přečíst důvodovou zprávu,“ vysvětluje primátor Ostravy Petr Kajnar. 

Tento postup je v České republice zatím výjimečný, ale nicméně to není novinka. „Kraj Vysočina takový mechanizmus má dávno a to i na úrovni jednání rady, kdy si několik dní dopředu může každý přečíst podklady,“ uvádí Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti o.p.s.

Ostravský magistrát jde však dál. Prostřednictvím internetu chce zveřejňovat také informace o hlasování jednotlivých zastupitelů. Umožní to nové hlasovací zařízení, které je na magistrátu nainstalováno od září. „Pokud se díváte na zápisy z jednání zastupitelstva v citlivých věcech, jako je třeba prodej obecního majetku, tak v těch zápisech je uveden pouze počet hlasů pro a proti, nikoli, jak hlasovali jednotliví zastupitelé,“ uvádí politolog Tomáš Jarmara.

O materiály z jednání zastupitelstva mělo před každým zasedáním obvykle zájem zhruba 30 lidí. Tuto iniciativu ostravské radnice lidé vesměs vítají. „Myslím, že je to dobré, ráda bych věděla, o čem se jedná,“ říká jedna z obyvatelek Ostravy.