HaDivadlo uvede Goldflamovu komorní komedii pro dvě herečky

Brno - Hra Arnošta Goldflama Matylda a Emílie bude další premiérou brněnského HaDivadla. Režie komorní komedie pro dvě herečky se ujala Hana Mikolášková. HaDivadlo text neuvede v hlavním sále, ale v takzvaném Studiu, tedy na schodišti, kam lze usadit jen asi 45 diváků. V rolích dvou stárnoucích žen se představí Simona Peková a Naďa Kovářová.

„Děj se odehrává v jednom bytě, kde žijí dvě sestry, které vůbec nevycházejí ven. Byt je jejich světem, který se mění v to, na co zrovna mají náladu,“ řekla ČTK Mikolášková. Text podle ní řeší otázku, co s načatým večerem i celým životem. Leckomu může volně připomenout slavné Beckettovo Čekání na Godota.

Goldflam dal divadelníkům ze své někdejší domovské scény úplnou volnost ve zpracování textu. „Řekl, ať to bereme jako osnovu a uděláme s tím cokoliv,“ uvedla Peková. Je podle ní důležité, aby si obě herečky, které jsou na scéně po celou dobu představení, mohly upravit repliky podle svého osobního založení.

Premiérou inscenace Matylda a Emílie pokračuje v Brně sezona, která je bohatá na Goldflamovy hry. Nedávno HaDivadlo uvedlo jeho komedii Doma u Hitlerů aneb Historky z Hitlerovic kuchyně. V Mahenově činohře Národního divadla Goldflam jako režisér nyní zkouší vlastní úpravu dobrodružného románu Julese Verna Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce.

Hra Matylda a Emílie vznikla podle autorovy knižní bibliografie v roce 1988 a měla premiéru o čtyři roky později ve vídeňském divadle Brett. Nazkoušeli ji také studenti brněnské JAMU, naposledy ji uvedlo Městské divadlo ve Zlíně v režii Konráda Popela. Premiéra brněnského uvedení se uskuteční 10. prosince.

Goldflam patří ke klíčovým osobnostem, které formovaly původně prostějovské a nyní brněnské HaDivadlo. Ačkoliv již léta není členem souboru, má znatelný podíl na repertoáru. Scéna uvádí jeho starší hry Ředitelská lóže a Ruská ruleta. Druhou z nich Godflam sám režíroval, stejně jako Klímovu Lidskou tragikomedii.