Podnikatelský inkubátor v Olomouci chce více pomáhat studentům

Olomouc - Podnikatelský inkubátor, který ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého v Olomouci zahájil provoz letos v srpnu, hodlá získat klienty z řad studentů a vědeckých pracovníků. Na konzultacích se mohou studenti například dozvědět, jak vydělat na diplomové práci či jak začít podnikat, řekl ČTK ředitel parku Jiří Herinek.

Podnikatelský inkubátor zahájil před několika měsíci na území Olomouckého kraje propagační kampaň pod heslem Přijďte k nám růst. Zatímco v první etapě se zaměřil na firmy, ve druhé fázi je cílem jeho pozornosti akademická obec.

„Ve studentech a zaměstnancích Univerzity Palackého vidíme velký potenciál. Studenti, kteří se v rámci svého vzdělávání doberou nějakého zajímavého nápadu či zjištění, mohou v podnikatelském inkubátoru najít útočiště. Konzultanti jsou schopni poradit, respektive sehnat firmu, která jim umožní myšlenku zavést do praxe,“ uvedl Herinek.

Na možnost spolupráce zařízení upozorňuje vysokoškoláky prostřednictvím letáků, ale i při osobních konzultacích. Zařízení se také věnuje problematice ochrany duševního vlastnictví na Univerzitě Palackého a připravuje katalog přístrojů a služeb UP, které jednotlivá pracoviště univerzity nabízejí ke komerčnímu využití firmám.

V současné době je pronajato zhruba 38,5 procenta plochy podnikatelského inkubátoru, kde pracují tři inovativní firmy a Centrum aplikovaného výzkumu. Celkem by v zařízení mohlo sídlit 15 společností. Šanci uspět mají především firmy, které přinášejí neotřelé nápady. Většinu nákladů na provoz podnikatelského inkubátoru hradí EU. Součástí podnikatelského inkubátoru o rozloze 1100 metrů čtverečních je 19 kanceláří a dvě místnosti určené k malé výrobě.