Lidé v Třebíči zvonili klíči a žádali odchod vedení města

Třebíč - Zhruba tisícovka obyvatel Třebíče dnes demonstrovala za odstoupení vedení tamní radnice. Lidé se před 16:00 shromažďovali u budovy městského úřadu. Řada z nich nesla transparenty vyzývající starostu Ivo Uhra (ODS) a místostarosty Miloše Maška (ČSSD) a Stanislava Mastného (ODS) ke složení funkcí, jiní je podpořili cinkáním klíčů.

Z vedení města mezi nespokojené občany přišel jen starosta. Jeho krátké vystoupení provázel smích a pískot. Organizátoři mu předali petiční archy s desítkami podpisů lidí požadujících okamžité odstoupení starosty i všech tří místostarostů.

„Není šťastné dělat politiku na ulici, demonstrace není důvodem k našemu odstoupení,“ řekl Uher ČTK. K tomu jsou podle něj určeny demokratické nástroje - předčasné volby nebo převolení vedení města. Diskutovat s davem lidí podle starosty není možné, pozval proto zástupce petičního výběru k debatě.

Požadavek na změnu vedení radnice trvá v Třebíči už dlouho. Lidem se nelíbí, že ODS po loňském vítězství v komunálních volbách nedokázala sestavit pravicovou koalici. Namísto toho se rozštěpila a ve spolupráci se sociálními demokraty a lidovci vládne s podporou komunistů.

Uher i místostarostové se chovali arogantně k televiznímu štábu, který natáčel jednání zastupitelstva. Odvysílané záběry pobouřily řadu dalších lidí. Vedení radnice obvinilo svého mluvčího, že je neinformoval o přítomnosti televize, a potrestalo ho pokutou. Mluvčí nakonec přišel o práci.

Třebíčská opozice vedená Pavlem Heřmanem ze sdružení Heřman zpět na radnici se neúspěšně pokusila svrhnout radniční koalici a odvolat vedení města v polovině října. Důvodem byla podle Heřmana dlouhodobá nespokojenost s prací vedení a nekompetentnost zakrývaná arogancí. Pro návrh však hlasovalo jen devět členů sedmadvacetičlenného zastupitelstva.