V Beskydech se zvyšuje počet zařízení pro handicapované turisty

Třinec - Stále více turistických zařízení v Beskydech se snaží nabídnout své služby také lidem na vozíčku nebo turistům se zrakovým či sluchovým postižením. Certifikát Bez bariér dnes dostaly čtyři zařízení a počet značkových provozoven se tím zvýšil na devět. Další hotely a restaurace se k myšlence také hlásí, i když na přísné podmínky certifikátu nedosáhnou, řekla dnes ČTK hlavní manažerka projektu Jarmila Šagátková z poradenského a informačního centra Kazuist.

Certifikát dnes převzali provozovatelé pizzerie Verdi ve Vendryni, penzionu U Půdy v Třinci, restaurace Bowling Club v Bystřici a pizzerie U Martina V Řece. „Už dříve jsme předali certifikáty pěti zařízením, několik dalších hotelů a restaurací získá značku bezbariérovosti na začátku příštího roku,“ řekla Šagátková.

Provozovny se značkou Bez bariér musí zajistit například bezbariérový přístup, proškolený personál, možnost snadného a dostupného parkování nebo jídelní lístky pro slabozraké. „O nutnosti odstraňovat bariéry se snažíme přesvědčit také ty provozovatele, pro které jsou nastavená kritéria příliš přísná. Počet udělených certifikátů pro nás není rozhodující, důležité je, aby postupně z Beskyd zmizelo co nejvíce překážek pro lidi s různými druhy postižení,“ uvedla Šagátková.

Odborníci odhadují, že pro imobilní lidi je v Beskydech nedostupných kolem 90 procent turistických cílů. Projekt Beskydy pro všechny je podle jeho autorů prvním svého druhu v republice. Do budoucna by se měla myšlenka rozšířit, aby se bezbariérovými stalo co nejvíce zařízení i v jiných částech České republiky.