Kraj Vysočina se nebude podílet na modernizaci letiště v Jihlavě

Jihlava - Kraj Vysočina se v nejbližších letech nebude podílet na modernizaci letiště v Jihlavě - Henčově. Přestavba tohoto sportovního areálu pro potřeby středních dopravních letadel by byla moc drahá a nelze na ni čerpat dotace z EU. Kraj dá přednost investicím do silniční sítě, na kterou se z evropských fondů peníze získat dají, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Václav Kodet.

Krajští radní se na modernizaci letiště odmítli podílet již v minulém roce. Letos záměr zvažovali znovu, mimo jiné i proto, že dvě velké jihlavské firmy projevily zájem o využívání letiště pro podnikatelské lety. Kodet řekl, že podle aktuálního průzkumu regionální podniky o rozšíření letiště nestojí.

Podle Kodeta by ale měly být zachovány pozemky pro případný rozvoj letiště v budoucnu. Část z nich patří městu, důležitým vlastníkem je i stát. Jihlava opakovaně žádala o převod těchto pozemků, ale bez výsledku, uvedl náměstek. Část, kterou nyní spravuje ministerstvo obrany, zřejmě převezme Pozemkový fond. Pozemky s cestou, která letiště protíná, prý budou prodány ve výběrovém řízení.

Náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík řekl, že další rozvoj letiště je hlavně krajskou záležitostí. „V případě, že by kraj šel tou cestou, že by chtěl budovat letiště na Henčově, je město ochotno jako svůj podíl vložit pozemky,“ uvedl.

Jihlava již dříve nabídla kraji bezplatně své pozemky, pokud se stane garantem dalšího rozvoje letiště. Možnost leteckého spojení by podle tehdejšího prohlášení města prospěla obchodu i cestovnímu ruchu.

Henčovský areál nyní mohou využívat sportovní letadla, a to jen ve dne. Měl se proměnit v malé regionální letiště s řízeným provozem, které by sloužilo především pro nepravidelné podnikatelské a turistické lety, případně pro přepravu nákladu. Podle krajské studie, dokončené asi před třemi lety, by přestavba stála skoro 200 milionů korun. Roční provozní ztráta se v té době odhadovala na 20 milionů korun.

Vydáno pod