Jihomoravský kraj získal z EU na přestavbu silnic 130 milionů

Jihlava - Jihomoravský kraj získal z unie 130,5 milionu korun na přestavbu krajských silnic. Jde o první peníze rozdělené z nového programu na podporu regionálního rozvoje, v němž bude tento kraj v následujících šesti letech soutěžit o dotace spolu s Vysočinou. Na Vysočině budou první žádosti podány do konce letošního roku, řekl dnes novinářům hejtman tohoto kraje Miloš Vystrčil.

Přes rychlejší nástup Jihomoravanů si Vystrčil myslí, že dotace budou nakonec do obou regionů rozděleny docela rovnoměrně, protože v obou krajích se připravuje velké množství žadatelů. „Jestli tomu tak bude, záleží na tom, jak budou jednotlivé subjekty schopny projekty podávat,“ dodal.

Do Regionálního operačního programu lze zatím předkládat jen projekty na přestavbu krajských silnic, a to od září. Ze čtyř akcí Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje byly na dnešním zasedání výboru regionální rady v Jihlavě schváleny tři.

EU z části zaplatí přestavbu silnice II. třídy v Lednici, která bude stát 80 milionů korun. Práce na ní začaly letos v únoru, dokončeny budou v prvním pololetí příštího roku. Uspěly také projekty na přestavbu dvou mostů v Ivančicích a na vybudování nového mostu v Újezdu u Brna.

Regionální operační program, který je společný pro Vysočinu a Jihomoravský kraj, od letoška do roku 2013 nabízí celkem 19 miliard korun. Od 2. ledna se o dotaci mohou ucházet také projekty zaměřené například na dopravní obslužnost, budování cyklostezek, rozvoj měst a venkovských sídel a na cestovní ruch. V těchto prvních kolech se bude dělit dohromady skoro 2,6 miliardy korun. Žadatelé se mohou hlásit do konce února nebo března, podle typu podpory. Bližší podrobnosti budou od pondělí zveřejněny na internetové stránce www.jihovychod.cz.

Na zlepšení dopravy je v novém regionálním programu vyčleněno 49 procent peněz, na rozvoj měst a venkovských sídel 28 procent, žadatelé v cestovním ruchu mohou vyčerpat 19 procent celkového objemu.

Kraje v ČR dostanou z Bruselu na regionální rozvoj celkem 125 miliard korun, a to prostřednictvím sedmi Regionálních operačních programů.