Lékaři ze Zlínského kraje hrozí kvůli poplatkům zavřením ordinací

Zlín - Praktičtí lékaři ze Zlínského kraje možná nebudou 2. ledna ordinovat. Vadí jim zmatek kolem zavádění regulačních poplatků ve zdravotnictví, které na jedné straně lékaři musí od ledna příštího roku pod hrozbou pokuty 50.000 korun vybírat, na straně druhé ale několik desítek politiků a osobností vyzývá občany, aby až do rozhodnutí Ústavního soudu regulační poplatky neplatili. Zlínští lékaři, kteří v podstatě vstoupili do stávkové pohotovosti, vyzvali vládu, aby situaci co nejrychleji vyřešila. Jinak zavřou na den ordinace.

„Nevíme, jak se máme zachovat a tuto situaci je potřeba rychle vyřešit. Mnozí lékaři jsou z toho ve stresu, cítí se ohroženi a jako stresovaní, nesoustředění a sankcemi ohrožení mají obavy, aby v tomto tlaku neohrozili péči o své pacienty,“ řekl dnes ČTK krajský předseda praktiků Lubomír Nečas.

Od ledna příštího roku mají pacienti platit 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částku dají i za položku na receptu, 60 korun mají hradit za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Platit by měli i po překročení ročního limitu ve výši 5000 korun, částky nad tento limit jim ale pojišťovna vrátí.

„V Listině základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky, se říká, že občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči. Vyzýváme proto občany, aby až do konečného rozhodnutí Ústavního soudu poplatky odmítali platit,“ uvádí se v prohlášení, jež ve středu ČTK poskytl jeden ze signatářů, novinář Alexandr Kramer.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt k tomu řekl, že podle ústavy je bezplatnost omezena dvěma faktory: systémem veřejného zdravotního pojištění a podmínkami, které stanoví zákon. Když nebudeme regulovat a dobře hospodařit, za pár let nebudeme schopni zajistit bezplatnou péči všem, zdůraznil.

Ústavní soud má na stole opoziční stížnost na reformu financí, a tedy i na poplatky. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského stížnost ale do konce roku nebude projednána. Je tedy už jisté, že lidé budou muset od 1. ledna poplatky u lékaře začít platit.

Vydáno pod