Na Přerovsku teče domácí slivovice proudem

Přerov – Teplé léto urychlilo dozrávání ovoce a v palírnách se netrhnou dveře. Pravá domácí slivovice teče proudem. Sezónu zahájily v srpnu kvasy z třešní, mirabelek a meruněk. Teď je čas jablek a švestek. Zatímco jablečných kvasů je rok od roku více, švestkové slivovice se pálí čím dál méně. Naplno jede i malá pálenice v Prosenicích. Slivovici pálí teprve druhou sezonu, ale na nedostatek klientely si nemůže stěžovat.

Ze 100 litrů kvasu zákazník získá 8 – 9 litrů 52% destilátu. Jeden litr čistého etanolu letos stojí 133 korun. Doba zrání kvasu je různá. Zatímco při teplotách okolo 10 – 15 stupňů ovoce kvasí okolo 8 týdnů, letos mohli pěstitelé pálit už za 3 týdny od naplnění beček.

„Nejdůležitější je nasbírat zralé, dalo by říci až přezrálé, nenahnilé a neplesnivé ovoce, dávat ho do sudu (nesmí být špinavé – bez trávy, bez hlíny) a trochu ho pomačkat,“ vysvětluje Petr Skopal z Pálenice Prosenice.

Na chod pálenic dohlížejí příslušníci celní správy, kteří také kontrolují povolené množství vypáleného alkoholu na osobu.

„Pěstitel je oprávněn dát si vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvíce 30 litrů etanolu a to i v případě, kdy se na pěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem domácnost,“ dodala tisková mluvčí Celního ředitelství Olomouc por. Marie Bortlová.

Na Přerovsku je zaregistrováno 21 pěstitelských pálenic. Celníci provádějí kontroly průběžně po celý rok, nelegální pálenici odhalili naposledy vloni v Hustopečích nad Bečvou.

Vydáno pod