Na Vysočině by na jaře měly začít stavby dvou silničních obchvatů

Jihlava - V kraji Vysočina se na jaro příštího roku plánuje zahájení staveb dvou velkých silničních obchvatů, které budou dohromady stát kolem 1,5 miliardy korun. Stavbaři začnou pracovat u Moravských Budějovic na Třebíčsku a u České Bělé na Havlíčkobrodsku. Jihlavské Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem, nyní pro obě akce vybírá zhotovitele. ČTK to dnes řekla jeho ředitelka Marie Tesařová.

Oběma sídly procházejí silnice I. třídy. Kvůli husté dopravě volají obyvatelé po obchvatu léta. Moravské Budějovice s téměř 8000 obyvateli leží na spojce směřující z Jihlavy přes Znojmo až do Rakouska. Starosta Vlastimil Bařinka uvedl, že průtahem denně projíždí kolem 20.000 aut. „V poledne přes město projíždíte půl hodiny,“ přiblížil situaci. Od zprovoznění obchvatu si slibuje nižší nehodovost a zlepšení ovzduší. Stěžovat si asi budou obchodníci, kteří přijdou o část tržeb, protože ve městě zastaví méně aut.

Obchvat Moravských Budějovic bude stát kolem jedné miliardy korun a bude patřit k nejdražším silničním stavbám v kraji. Dlouhý bude 6,5 kilometru a povede po několika mostech. Překlene železniční trať, jeho součástí budou dvě mimoúrovňové křižovatky. Nová silnice u České Bělé bude měřit tři kilometry, náklady na stavbu se přiblíží k půl miliardě korun.

Jihlavské ŘSD spravuje 420 kilometrů státních silnic. V příštím roce uvede do provozu druhou část obchvatu Jihlavy za více než 420 milionů korun, která vzniká od loňského jara. „Podle posledního harmonogramu budou práce dokončeny kolem poloviny roku. Uvidíme, kdy skončí zima,“ podotkla Tesařová. Stavební firma má podle smlouvy předat nový úsek do listopadu.

Nebezpečné místo v roce 2008 zmizí na silnici I. třídy mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Přeložka zhruba za 140 milionů korun se bude týkat asi jednoho kilometru u Květnova. Plánují se také zásadní opravy skoro 20 kilometrů dlouhé silnice od Havlíčkova Brodu k Habrům, po níž auta jezdí do Čáslavi a Kolína. Na její špatný stav a vyjeté koleje si řidiči stěžují dlouhodobě. Tato oprava bude stát asi 170 milionů korun.

Vydáno pod