Brněnské sdružení ocenilo další firmy ochotné zaměstnat Romy

Brno - Sdružení IQ Roma servis, které v Brně pomáhá Romům s hledáním práce, dnes zveřejnilo jména dalších podniků, kde uplatňují k zaměstnancům rovný přístup. Certifikát Ethnic Friendly zaměstnavatel získala textilka Nová Mosilana, Úřad práce Vyškov a živnostník podnikající ve dřevařství František Pospíšil, řekl dnes ČTK koordinátor programu Petr Kubačka. Dokument je pro podnikatele osvědčením, že přistupují k zaměstnancům rovně bez ohledu na jejich původ. Už v minulosti získaly značku další čtyři podniky v regionu, mezi nimi společnost Zetor Tractors.

Podle odborníků jihomoravské podniky Romy při náboru pracovníků stále diskriminují. Když uvidí, že na pohovor přijde muž či žena snědé pleti, odmítnou ho. „Mnozí tvrdí, že mají špatnou zkušenost s Romy, že nejsou spolehliví, nejsou dobří pracovníci, a nechávají se tak strhnout předsudky zakořeněnými ve společnosti nebo tím, že měli dvakrát špatnou zkušenost,“ uvedl Kubačka.

Podle ředitelky IQ Roma Servis Kataríny Klamkové je odmítnutí ze strany zaměstnavatele pro Romy velmi frustrující. Prohlubuje jejich letargii a apatii. „Riziko, že si práci nenajdou, je pak ještě vyšší,“ uvedla.

Značka Ethnic Friendly zaměstnavatel nemá podle Klamkové vyvolávat asociaci s náborem romských zaměstnanců, ale pomoci vyzdvihnout firemní kulturu. „Zaměstnavatelé, kteří se stávají Ethnic Friendly, deklarují otevřenost,“ uvedla Klamková. Firma tak prý také dává pozitivní zprávu svým současným zaměstnancům.

Pracovníci IQ Roma servis oslovili letos s programem 50 firem. Téměř 70 procent z nich podle Kubačky projevilo zájem o titul usilovat. Certifikát dosud získalo pět podniků, první letos v červnu. Příští rok bude program pokračovat. Firmy, které mají o certifikát zájem, musejí poslat přihlášku. Pak následuje personální audit. Podmínky jsou rozepsány na www.ethnic-friendly.eu.