Lyžaři strhli v Jeseníkách lavinu, tři zranění

Jeseník - Dva ze tří lyžařů se v sobotu zranili po pádu laviny ve Velkém Kotli v Jeseníkách. Lavinu pravděpodobně utrhli poté, co se dostali při cestě z Ovčárny do Karlova do lavinového katastru. Lyžaři se z laviny dostali vlastními silami, pracovníci horské služby je poté ošetřili a předali záchranářům. Jeden z nich utrpěl vnitřní poranění.

„Šlo o dva lyžaře a jednoho snowboardistu ve věku 15 až 20 let. Jeli z Ovčárny do Karlova po cestě, kde turistická trasa není. Chtěli jet asi lesem, ale zřejmě ztratili orientaci a dostali se až na kraj kotel,“ uvedl náčelník Horské služby Klimeš.

Lyžaře poté zasypala lavina, která se v katastru uvolnila. Její rozsah zatím záchranáři neznají. „Půjdeme ji dnes teprve měřit, zatím na to nebyl čas ani podmínky. Nedá se proto říci, jak dlouhý a široký odtrh to byl,“ doplnil náčelník horské služby.

Podle pracovníka Horské služby v Karlově, kam byli zranění lyžaři dovezeni a poté předáni lékařům, je utržená zřejmě desková lavina vlekla přes skály a porost. Mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl řekl, že všichni byli při vědomí a jeden z nich zavolal svému otci. Ten požádal o zásah Horskou službu. „Nejhůře dopadl muž ve věku 18 let. Jeho poranění zasahující lékař kvalifikoval jako těžká a po nezbytném ošetření na místě jej záchranáři předali do nemocnice v Bruntálu,“ uvedl Humpl. Další vyšetření však ukázalo závažné vnitřní zranění břicha a pacient byl proto převezen na traumatologii Fakultní nemocnice v Olomouci. Druhý mladík byl zraněn lehce a byl ošetřen pouze ambulantně.

Pracovníci horské služby varují, aby návštěvníci hor respektovali podmínky pobytu na horách a pohybovali se pouze po vyznačených trasách. „Naše varování však některé neovlivní,“ podotkl dispečer horské služby Pavel Řeha.

V Jeseníkách i nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Pád lavin však hrozí pouze v místech mimo turistické oblasti. Lavinové riziko je přitom vzrůstající, je to i kvůli novému sněhu, který v uplynulých dnech na horách napadal. Přibylo jej až 20 centimetrů.

Vydáno pod