Skoro desetina potravin se značkou Klasa pochází z Vysočiny

Jihlava - Během posledních dvou let se na Vysočině více než zdvojnásobil počet výrobků, jimž byla udělena značka kvalitních potravin Klasa. Nyní má logo značky na obalu 133 potravinářských výrobků z tohoto regionu, což je skoro desetina jejich celkového počtu v zemi. Vysočina se řadí mezi pět nejúspěšnějších krajů. Vyplývá to z údajů Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku Klasa spravuje.

Podle mluvčího humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard Zdeňka Mikuláška pomáhá Klasa zvyšovat prodej, protože je určité procento zákazníků, kteří ji vyhledávají. „Pro nás to má význam. Budeme chtít rozšířit sortiment, na který bychom mohli tuto značku používat,“ řekl dnes ČTK. Pivovar má Klasu jako jediný producent piva na Vysočině, zatím ji používá pro dva druhy moku.

Národní značku kvality Klasa uděluje potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003, a to po jejich prověření. V celé zemi ji může používat 210 firem pro 1413 výrobků. Mezi dvaceti potravinářskými podniky na Vysočině převažují masokombináty a výrobci uzenin, následují mlékárny. Držiteli značky jsou i škrobárny, pekárny, mlýn či mrazírny. Značka byla původně vyhrazena pro české potraviny, kvůli pravidlům EU nyní musel důraz na domácí původ zmizet.

Podnikatelé z Vysočiny se od letošního podzimu mohou ucházet také o regionální značku. Taková značka, která má za úkol zviditelnit místní originální výrobky a podpořit cestovní ruch, se již uděluje v pěti částech země. Na rozdíl od Klasy se netýká jen potravin. Zájem o ni zatím projevili asi čtyři výrobci, certifikační komise zasedne v lednu.