Brněnské pohotovosti očekávají o svátcích příval lidí

Brno - Na pohotovostech v Brně počítají s tím, že o letošních svátcích přijde víc lidí než v jiných letech. Nemocnice běžně už od 15. prosince hlásí útlum, letos lékaři vyšetřují i operují, jako by Vánoce nebyly. Řada lidí chce ošetření absolvovat letos, aby příští rok nemuseli platit poplatky. I na pohotovostech na konci prosince lékaři pacienty ošetří. Kdo ale bude chtít předepsat lék, který užívá, třeba na dva měsíce dopředu, neuspěje, řekl dnes ČTK ředitel Úrazové nemocnice Petr Svoboda.

„Léky nutné pro ošetření, ty ano, ty lidé dostanou. Ale určitě ne do zásoby,“ uvedl. Nápor očekávají také lékárníci. V lékárně v Kobližné ulici v Brně, kde mají nepřetržitý provoz, budou o svátcích ve službě všichni lidé, které má vedoucí k dispozici. „Tajně se modlíme, aby nepřišla chřipková epidemie. Už teď toho máme plné brýle.“

Zatímco nyní je výdej léku na recept bezplatný, od Nového roku zaplatí lidé za každou položku na předpisu 30 korun. To v případě, že lék bude hradit pojišťovna. Na medikamenty, které si lidé budou platit sami, se poplatek nevztahuje. Poplatky začnou od ledna vybírat i lékaři. Za ošetření zaplatí lidé 30 korun, za den pobytu v nemocnici 50 korun a za návštěvu pohotovosti 90 korun.

V mnoha nemocnicích kraje kvůli poplatku zavedli automaty podobné těm parkovacím. Jinde zřídili speciální přepážky. Ředitelé počítají, že poplatky jim přinesou peníze navíc, ovšem ne výrazné částky. Do koupě automatů a zavedení přepážek investovaly nemocnice desetitisíce korun až statisíce korun.

Před koncem roku budou mít nejspíš plné ruce práce i porodníci. Od Nového roku se porodné snižuje o 4000 korun. Řada matek tak nejspíš bude chtít dítě přivést na svět ještě letos.