Požár skladu pneumatik na Hradišťsku způsobila nedbalost dělníků

Bojkovice (Uherskohradišťsko) - Nedbalost dvou dělníků způsobila rozsáhlý požár skladu pneumatik v objektu opuštěného družstva stojícího v polích mezi Bojkovicemi a Přečkovicemi na Uherskohradišťsku. Muži otevřeným plamenem hořáku spalovali železné konstrukce bývalých silážních jam – a jiskra z ohně odlétla na pneumatiky.

Momentálně hoří v jednom z objektů tři metry vysoká hromada pneumatik. Na místě zasahuje celkem deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, tj. 75 mužů a 18 kusů techniky.

Jak řekl mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček České televizi, hlavní zásah hasičů se ale odkládá, protože místní podmínky to podle hygieniků nedovolují. Hašením pomocí pěny by došlo k úniku nebezpečných látek do ovzduší a následně i do spodních vod a půdy. Intenzita požáru navíc výrazně klesla a i únik zplodin do ovzduší je momentálně nižší.

Hasiči požár lokalizovali, a nehrozí tak jeho rozšíření na okolní objekty, v nichž jsou další uskladněné pneumatiky. Mrak černého dýmu však vítr stále nese na okolní obce. Záchranáři varovali občany prostřednictvím starostů, aby nevycházeli, neotevírali okna a chránili před zplodinami zejména děti a seniory.