Moravští policisté pátrali po Čečencích

Brno - Policejní síť se rozprostřela na nádražích i silnicích severní a jižní Moravy - desítky detektivů hledali běžence, kteří jsou tu načerno. Poprvé od vstupu Česka do Schengenu je k tak velké akci vyburcovalo echo z Polska, že sem míří skupina Čečenců.

Policisté čečenské uprchlíky hledali mimo jiné na česko-polské hranici v Petrovicích u Karviné nebo v rychlíku z Varšavy do Vídně. Právě tudy totiž může vést cesta Čečenců z polských azylových zařízení do Rakouska. Kontroly po vstupu do Schengenu už tady dvě skupiny Čečenců odhalily. „Je zjištěno, že se občané čečenské národnosti snaží využít Českou republiku jako tranzit do Rakouska,“ potvrzuje Daniel Bajgar z Cizinecké policie ČR.

Během dne zkontrolovala cizinecká policie na této trase devět mezinárodních rychlíků. Většinu potenciálních problémů ale zachytila už polská strana. Na severu Moravy tentokrát policisté pátrali bezvýsledně. Podobná akce se stejným výsledkem probíhala i na jihu Moravy. Na tahu z Brna do Mikulova se policisté zaměřili hlavně na auta, kamiony a autobusy s polskou SPZ. Kontroly budou pokračovat i v budoucnu.

Česká policie počítá ročně nelegální migranty na tisíce. Čísla ale rapidně klesají. Vloni do června jich policisté zadrželi přes 4000. Během devadesátých let přes naši zem nejčastěji prchali lidé z tehdy neklidných regionů Evropy - třeba kosovští Albánci nebo Čečenci. „Obvykle se jednalo o lidi, kteří se nemohli jiným způsobem dostat do svých komunit v západoevropských zemí včetně Rakouska nebo Německa,“ vysvětluje Tomáš Haišman z ministerstva vnitra.

V současnosti mají do Česka na černo namířeno nejčastěji lidé z Ukrajiny, Vietnamu a Mongolska. A mění se i způsob nelegálního cestování, když při něm cizinci už tolik neriskují. „Dříve to byly cesty v dopravních prostředcích, v kontejnerech, ale dnes je pro ně již jednodušší si opatřit doklady některého státu EU a přecházet pouze po hranici,“ říká Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci.

Ani vstup České republiky do Schengenu snižující počet nelegálních migrantů nijak dramaticky nezvrátí. Policisté i odborníci předpokládají, že jejich počet bude i v budoucnu pořád klesat.

Vydáno pod