Vánoční stromky – krmivo pro olomouckou zoo

Olomouc - Vánoční stromky, které vyhodí obyvatelé Olomouce poslouží ještě zvířatům ve svatokopecké zoologické zahradě. Právě tam je totiž odváží technické služby a zoologická zahrada je spotřebuje ve své spalovně. Jako krmivo pak skončili v ZOO i stromky, které prodejci před Vánoci nestihli prodat.

Hromady starých vánočních stromků, které obyvatelé Olomouce po Vánocích vyhodí k popelnicím, neskončí na skládce nebo v obyčejné spalovně. Pracovníci technických služeb je vozí do olomoucké zoologické zahrady. Na sídlištích jich denně naberou několik stovek. „Naplnění jednoho kontejneru trvá asi 20 minut a denně se otočíme do zoo asi pětkrát,“ říká pracovník Technických služeb města Olomouc Pavel Juřena. „Co se týče loňského roku, tak jsme navezli asi 14 tun stromků. Předpokládám, že letos to bude přibližně stejně,“ domnívá se provozní náměstek olomouckých technických služeb Jiří Fryc. Ve svatokopecké zoo skončí i stromky, které nestihnou prodejci před Vánoci prodat. Ty slouží jako doplňkové krmivo. Použité vánoční stromky pak vytápí jihoamerický pavilon opic, pavilon šelem a hospodářské budovy. „Počkáme, až jsou stromky suché a bez jehličí. Potom je zpracujeme na štěpku a ta jde do výtopny, kde se s ní topí,“ přibližuje využití vánočních stromků mluvčí zoologické zahrady na Svatém Kopečku Hana Labská.

Neprodané i staré Vánoční stromky dostane olomoucká zoologická zahrada zdarma. Pracovníci technických služeb budou odvážet staré vánoční stromky z města až do konce ledna.