Severomoravští záchranáři mají nové sanitky

Ostrava - Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají 12 zcela nových sanitek. Kraj na jejich zakoupení uvolnil bezmála 30 milionů korun. Zdravotnická záchranná služba tak mohla ze svého vozového parku vyřadit sanitky, které mají více než 6 let. To je totiž doba, po které se vozy určené k záchraně lidských životů stávají méně spolehlivými a ekonomicky nevýhodnými.

Nazmar nesmí přijít ani minuta, protože i ta může být při záchraně lidského života rozhodující. Pokud chtějí být záchranáři u pacienta včas, musejí mít adekvátní techniku. „Je potřeba, aby to bylo spolehlivé vozidlo a rychlé, které se co nejrychleji dostane k pacientovi,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají k dispozici 190 sanitek, které kraj po převzetí záchranné služby od státu v roce 2003 postupně obnovuje. Tentokrát jim předal klíče od 12 nových vozů, na něž se záchranáři s nadšením vrhli. „Určitě máme velikou radost, protože je to samozřejmě větší komfort nejen pro pacienta, kterého jedeme ošetřit, ale i pro posádku poskytující první pomoc,“ pochvaluje si nové sanitky řidič rychlé záchranné služby Pavel Hlísta. „Já vnímám záležitost rychlé záchranné služby jako limitující a ovlivňující další osud toho zraněného nebo nemocného,“ připojuje svůj názor náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Veverka.

Sanitky rychlé záchranné služby by na silnice neměly vyjíždět déle než šest let. „Vozidlo nemusí mít ujeto příliš mnoho kilometrů, ale tím, že musí vyjet do jedné minuty ve dne v noci, v zimě, v létě, tak strašlivě trpí jak motoricky, tak samozřejmě podvozkově,“ zdůrazňujě ředitel Záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

Nové sanitní vozy směřují do všech okresů Moravskoslezského kraje, který má 29 výjezdových stanic a 55 posádek. Rychlý zásah umožňuje záchranářům také jeden vrtulník. V roce 2007 zasahovaly vozy rychlé záchranné služby na území kraje v téměř 79 tisících případů.