V Jeseníkách vyroste nové obří lyžařské centrum, má svolení ministerstva

Jeseník - Na svazích Dlouhých Strání v Jeseníkách vyroste obří lyžařský areál. Ministerstvo životního prostředí po dlouhém projednávání oznámilo, že se stavbou v chráněném území souhlasí. Na Vánoce roku 2009 se tak lyžaři mohou těšit na nejdelší jesenické sjezdovky, na které je budou kromě vleků vozit tři čtyřsedačkové a jedna šestisedačková lanovka. Informuje o tom dnes středomoravské vydání Mladé fronty Dnes.

„Jsme rádi, že je to konečně za námi. Stanovisko životního prostředí je nejdůležitějším podkladem pro stavební povolení,“ řekl deníku Michal Kestl z olomoucké firmy K3 Sport, která areál postaví.

Důležité podle Kestla byla vládní výjimka na kácení lesa. V chráněné oblasti by stavitelé mohli vykácet jen 25 hektarů, potřeba je přitom odlesnit plochu 36 hektarů. Ministerstvo svůj souhlas udělilo se stovkami podmínek. Investor musí například přemístit z některých oblastí chráněné rostliny, které zde rostou, nebo odlovit chráněné ryby z části řeky zasažené stavbou a vypustit je jinam. Zajistit musejí vždy na jaře a na podzim průchodnost pro migraci jelena evropského.

Spodní část areálu bude ležet v Koutech nad Desnou. Z vesnice bude po postavení nového areálu největší lyžařské centrum v Jeseníkách srovnatelné například se Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších. První lanovku a dvě sjezdovky chce investor otevřít na Vánoce 2009. V areálu postupně vyroste pět sjezdovek, z nichž nejdelší má mít 2300 metrů, a bude tím pádem nejdelší v Jeseníkách. Bude mít převýšení 520 metrů.

V areálu bude velká restaurace, několik budov s rychlým občerstvením a hotel. Hlavní parkoviště pod areálem v Koutech nad Desnou pojme téměř 600 aut a 24 autobusů. Celý areál přijde na 600 milionů korun. Firma K3 Sport chce významnou část získat formou dotace z evropských fondů a část formou úvěru.

Vydáno pod