Obyvatelé ostravského Zábřehu jsou proti stavbě protihlukové stěny

Ostrava – Obyvatelé části Zábřeh odmítají stavbu protihlukové stěny. Ta má vyrůst podél železniční trati v těsné blízkosti rodinných domů. Jejich obyvatelé si na hluk vlaků za léta zvykli a teď se obávají, že jim stěna bude bránit ve výhledu a přijdou o zeleň podél trati. Budování protihlukových stěn vychází z nařízení vlády o ochraně zdraví a petice proti její stavbě, kterou lidé sepsali, zřejmě stavbě nezabrání.

860 metrů dlouhá a nejméně dva a půl metru vysoká stěna má podle projektu vyrůst v jedné ulici podél železniční trati ze Zábřehu do Šumperka. Ta se v příštím roce dočká elektrifikace a bude muset odpovídat přísným hygienickým limitům v oblasti hluku a vibrací. Tomu má zamezit plánovaná stěna. „Na základě měření bude stěna vysoká 2,5 metru a bude stát na náspu podél trati,“ informoval Ivan Barel ze Správy železniční dopravní cesty.

Obyvatelé okolních domů mají obavy ze zničení zeleně, výhledu a v neposlední ředě také poškození stěny sprejery. Sepsali petici proti výstavbě protihlukové stěny, ve které požadují i jednání s úředníky a odborníky o její nejvhodnější formě. „Ten názor v petici je pouze názor části obyvatel. Už objevili názory lidí, kteří by tu stěnu přivítali,“ sdělil mluvčí Městského úřadu v Zábřehu Milan Kratochvíl.

Správa železniční dopravní cesty chce o výstavbě protihlukových opatření jednat s obyvateli bydlícími v okolí tratě. Stavební práce na elektrifikaci železnice ze Zábřehu do Šumperka mají začít už v polovině letošního roku.