Silničáři z Olomouckého kraje se letos pustí do budování muzea

Olomouc - Správa silnic Olomouckého kraje se letos pustí do budování plánovaného muzea silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku. První návštěvníky by toto ojedinělé zařízení mohlo přivítat zhruba za rok. Úvodní část investice si vyžádá asi 15 milionů korun, většinu nákladů uhradí dotace z takzvaných norských fondů, které tvoří část zdrojů EU. ČTK to řekl krajský radní Petr Polášek.

Muzeum silnic najde zázemí v budově bývalého cestmistrovství ve Vikýřovicích. „V muzeu budou umístěny například staré silničářské patníky, stroje a nástroje, ale také mosty,“ uvedl Polášek. Doplnil, že část expozice bude věnována aktivitám bratrů Kleinových, kteří patřili k významným podnikatelům Rakouska-Uherska. Mimo jiné postavili železniční trať z Prahy do Olomouce, vlastnili hutě a strojírny.

Správa silnic Olomouckého kraje, která je příspěvkovou organizací hejtmanství, uvažuje o vybudování muzea již několik let. „My jsme projektu nakloněni, řekli jsme ale, že peníze na investici si správa musí zajistit z vnějších zdrojů. To se stalo, z norských fondů by měla získat na první etapu projektu dotaci představující 85 procent nákladů zhruba patnáctimilionové investice,“ uvedl krajský radní. Doplnil, že součástí první etapy bude oprava hlavní budovy cestmistrovství a vybudování přístřešků pro velké silničářské stroje. Druhá bude zahrnovat úpravy dalších budov areálu.

Některé exponáty již správci silnic mají pro muzeum připraveny. Podařilo se jim například získat unikátní Müllerovu mapu z roku 1726, která poprvé zobrazuje i silniční síť. Mají také velkou sbírku ložisek mostů, nářadí, kamenných prvků mostů, služebních odznaků a podobně.