Budou stát u Dukovan větrné elektrárny?

Dukovany - Největší větrný park v zemi chce vybudovat společnost ČEZ u Dukovan. Obce z Vysočiny se spojily a větrníky odmítly. Jejich sousedé z Jihomoravského kraje jsou opačného názoru. Spor řeší hejtmani. Starosta Dukovan na Vysočině připravil anketu pro občany, ve které hlasovali o větrných elektrárnách. Jasně rozhodli - větrníky nechtějí.

„Teď jsme odkázáni na to, co učiní čez a obce, které mají katastr blízko k Dukovanům,“ sdělil starosta Dukovan Miloš Kudera (ODS). Starosta Rešic v Jihomoravském kraji Bohuslav Šumpela větrníky chce, potřebuje peníze na opravu silnic a ČEZ slibuje miliony. „Připravujeme zde projekt o rozsahu 8 až 10 větrných elektráren, tento projekt splní všechny legislativní požadavky,“ vyjádřil se mluvčí skupiny ČEZ Jiří Kosina.

Pět kilometrů vzdálené obce společnou řeč zatím nenašli. V nevýhodě jsou Dukovany. Větrníky nechtějí, přesto je mít budou. 800 metrů od domů a bez nároku na peníze od ČEZu. Lidé z Rešic budou koukat na větrníky z 1500 metrů a ještě budou čerpat výhody. Miloš Kudera se nechal slyšet, že může i hlasitě protestovat, ale zákon na jeho straně není.

Vše by podle starosty Kudery vyřešil zákon, který by stanovil jasná pravidla, jak daleko smějí větrníky od domů stát. „Já jsem to panu hejtmanovi Juránkovi sdělil, bylo to naše první jednání o této věci. Jak si bude rada Jihomoravského kraje počínat, je na ní,“ dodal Miloš Vystrčil (ODS), hejtman kraje Vysočina. I přes odpor obcí má ČEZ o lokalitu v okolí Dukovan velký zájem. Do 4 let tady chtějí postavit 20 větrníků.

Vydáno pod