Zachrání zpamátnění významné stavby v Jihomoravském kraji?

Brno - Přerovská komuna, brněnský Dům u Sedmi Švábů nebo znojemský velodrom - domy, které mělo před demolicí zachránit tzv. zpamátnění. Nakonec ale přišlo pozdě. Teď se ukázalo, že ani památková ochrana není pro významné stavby zárukou. Právě ve Znojmě už několik let chátrá gotický dům, kterému zatím nepomohlo ani zpamátnění.

Loni na podzim přišlo Znojmo už o jednu část své zajímavé historie - vstupní bránu do bývalého velodromu. K tomu, aby demolici zabránila památková ochrana, tehdy zbývalo jenom pár dnů. Přímo v historickém centru Znojma přišlo zpamátnění ještě včas. Teď je ale jasné, že příliš nepomohlo.

„Je to ruina, kde je teď už jen obvodové zdivo, naštěstí středověkého původu, takže drží,“ vyjádřil se ředitel Národně památkového ústavu v Brně Petr Kroupa. Ještě v roce 2004 měl dům střechu. A ve stejném roce ho ministerstvo kultury prohlásilo památkou. Toto rozhodnutí ale opravy nepřivolalo, právě naopak. O rok později se část domu zřítila a jeho zbytky chátrají dál. Pro město má podle odborníků tato stavba jedinečný význam.

Petr Kroupa dodal, že Znojmo je středověké město, které má řadu takových objektů, ale tento je jeden z mála, který nenese vrstvu přestaveb. O tom, že Městský úřad několikrát vlastníka upozorňoval na to, že je povinen udržovat tuto památku v dobrém stavu, informovala mluvčí Městského úřadu Znojmo Denisa Šipošová.

Dům už dva roky vlastní pražská firma Star. Ta ale namísto oprav požádala ministerstvo kultury o vyškrtnutí domu ze seznamu kulturních památek. Loni na podzim dostala zamítavé stanovisko. Znojemští úředníci teď doufají, že se dům konečně dočká pozornosti svého majitele. Jeho vyjádření se nám ale nepodařilo získat.

„Městský úřad ve Znojmě by měl zahájit řízení, nařídit opatření k zajištění toho objektu a zpracování projektu na záchranu toho torza, které zbylo,“ nechal se slyšet vedoucí odboru památkové péče Tomáš Drobný. Podle Denisy Šipošové se situace zlepší po rozhodnutí ministerstva kultury. Památek v podobném stavu, v jakém je tento dům, najdeme jen v Jihomoravském kraji několik desítek. Památkáři tvrdí, že k jejich záchraně nestačí jenom peníze, důležitá je podle nich dobrá vůle majitelů takových objektů.