Přibudou Pendolinu další zastávky?

Ostrava - Bohumín, Hranice na Moravě nebo Studénka jsou městy, kde si lidé přejí zastávku rychlovlaku Pendolino. Ten totiž stanicemi pouze projíždí a cestující tak musí až do Ostravy. České dráhy ale nové zastávky nepřidají. Pendolino by tak podle nich přišlo o svou výjimečnost, tedy o rychlost, díky které konkuruje automobilové dopravě.

 Prosím pozor, kolem nástupiště projede vlak. Toto oznámení slýchávají cestující ze Studénky před příjezdem Pendolina. Někteří z nich by přitom do rychlovlaku rádi nastoupili. „Jezdím služebně do Prahy a Pendolino bych využil,“ říká jeden z obyvatel Studénky. „Je tady široká škála podnikatelů, kteří jezdí často do Prahy a jistě by uvítali, kdyby tady Pendolino stálo,“ je přesvědčen starosta Studénky Ladislav Honusek.

Moravskoslezský kraj doufá, že se cestující časem dočkají. „Úsilím kraje je, aby Pendolino zastavovalo ve Studénce od let 2010-11, protože bychom zde chtěli vybudovat odbočku na letiště Leoše Janáčka v Mošnově,“ přidává další argument pro  náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavol Lukša. 

Jiné místo, podobný problém. Některé spoje Pendolina vyjíždějí z bohumínského depa, přijedou na nástupiště, ale cestující do nich nesmí nastoupit. Do Ostravy, odkud Pendolino oficiálně vyjíždí, se tak musí dopravit jinak. To stejné je čeká i při cestě zpátky. „Proč jezdit do Ostravy, když to tady stejně myjí, ne?,“ ptá se oprávněně jeden z obyvatel Bohumína. „Než jet do Ostravy, tam čekat nebo přestupovat, určitě by bylo lepší nastoupit tady a jet hned odsud,“ přidá svůj názor druhý. „A zrovna tak poslední dva vlaky. V Ostravě donutí lidi vystoupit a pak jedou do Bohumína na pravidelnou údržbu. To je nesmysl,“ poukazuje na nesmyslné počínání ČD starosta Bohumína Petr Vícha.

České dráhy však zůstávají nekompromisní. „Podle našich průzkumů není ta poptávka v Bohumíně tak velká. Pokud by tam nastupovali dva, tři lidé, tak to není efektivní. Pokud budou chtít jet obyvatelé Hranic, Bohumína, Studénky do Prahy, mají tam nepřeberné množství vlaků vysoké kvality EuroCity a InterCity,“ tvrdí mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Rychlovlaky Pendolino zatím zastavují ve všech krajských městech, výjimkou je Břeclav, kde byla ještě nedávno pasová kontrola.