Policisté houfně odcházejí

Zlín - Policii zaplavila vlna odchodů z řad pohraničních policistů. Původně se čekalo, že přejdou na služebny ve vnitrozemí. Třeba na jižní Moravě to ale udělala jen polovička z 500 lidí, 250 mužů a žen raději zvolilo civil.

Už ne uniforma, ale slušivý oblek. Pavel Kříž dnes prodává v autosalónu, policejní uniformu vrátil loni na konci listopadu. Po devíti letech služby na česko-slovenské hranici. „Byla to taková nejistota a v podstatě vrcholní funkcionáři, kteří měli vědět, co bude dál, nevěděli nic,“ popisuje situaci bývalý policista Pavel Kříž. 

Na poslední měsíce před Schengenem bývalý policista rád nevzpomíná. Ještě několik týdnů před řezáním závor nevěděl, co s ním bude. Až když on a dalších 14 policistů z přechodu ve Starém Hrozenkově položili na stůl výpověď, nadřízení začali jednat. „Byla tam snaha jakoby nabídnout ta místa zpátky. Abychom výpovědi stáhli a zůstali tam. Toto neudělal ani jeden z nás,“ dodal Pavel Kříž.

Jen na Uherskohradišťsku mělo posílit vnitrozemská oddělení 31 policistů z hranice, přišlo jich jen devět, ostatní zvolili civil. Posil se nedočkali ani na jiných místech Moravy. „250 policistů, především těch starších, odešlo loni do civilu,“ vyčísluje mluvčí Cizinecké a pohraniční policie Brno Roman Pittner. „Všichni, kteří odešli, byli v nejlepším věku policisty, kdy má odslouženo 10-12 let a mohl by u  policie dalších deset let pracovat., pokud by mu byly vytvořeny lepší podmínky a dostalo se mu slušného zacházení,“ je přesvědčen Pavel Kříž. „Všichni policisté na pohraničí policii dostali nabídku pokračovat v policejní práci,“ tvrdí mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková.  
     
Ex-policista Pavel Kříž denně dojíždí za prací 80 kilometrů.  Jeho další bývalí kolegové pracují například v dětském domově nebo absolvují rekvalifikační kurzy.

Vydáno pod