Tělesně postiženým v Hrabyni nezbývá na poplatky u lékaře

Ostrava - Dvě třetiny klientů Ústavu sociální péče v Hrabyni mají problém s hrazením zdravotnických poplatků. V ordinaci proto lékaři poplatky nevymáhají. Podle ředitele ústavu by totiž tělesně postižení vůbec platit neměli. Většinu peněz, které jim po zaplacení ubytování a stravy zbývá, totiž nechají právě u lékaře nebo v lékárnách. Ministerstvo zdravotnictví pro tělesně postižené žádnou výjimku ale nechystá.

Důchod 7 600 korun, strava a ubytování v ústavu 6 500 korun. Na další výdaje tak zbývá tělesně postiženému člověku jedenáct set korun měsíčně. V takovém rozpočtu se podle klientů sociální péče v Hrabyni každých třicet korun za lékaře projeví. „Nezbyde nám na to, k čemu to kapesné vlastně slouží, abychom  si mohli zajít k holiči, koupit časopis nebo něco podobného,“ říká jeden z klientů hrabyňského ústavu. „Já vlastním televizi a rádio a za ně platím dvě stovky měsíčně. Já už prostě na to nemám,“ přiznává další z klientů. „Obávám se, že mi to jen tak vyjde na ostříhání vlasů a nějakou takovou tu obyčejnou desetikorunovou kosmetiku,“ dodává další.

Mnozí klienti však berou kolem desítky léků a každý z nich je teď stojí třicet korun navíc. To si většina z nich nemůže dovolit. Jen málo tělesně postižených lidí přitom má možnost si někde přivydělat. „Nám dokonce jeden pacient podepsal revers, že nechce žádné léky, že je nebude užívat. Nemám to srdce to po těch lidech zpětně vymáhat,“ dokresluje situaci praktická lékařka Bohumíra Maňásková. „Bohužel, i přes snahu ministerstva práce a sociálních věcí o vyjednání výjimky pro zdravotně postižené občany tak, aby nemuseli platit poplatky ve zdravotnických zařízeních za vyšetření a poplatky v lékárnách, se nepodařilo tuto výjimku vyjednat,“ přiznává špatnou situaci ředitel Ústavu sociální péče v Hrabyni Vladimír Plaček. „Není správné, aby ústavy žádaly na ministerstvu výjimku, ale správné je, aby se fundovaně rozebrala jak sociální, tak zdravotní situace těchto klientů,“ nabízí radu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. 

Klienti Ústavu sociální péče v Hrabyni proti poplatkům sepisují petici, kterou v nejbližší době zašlou na ministerstvo zdravotnictví.