Bruntálské muzeum hledá nejkrásnější velikonoční kraslici

Bruntál - Muzeum v Bruntále vyhlásilo soutěž o nejkrásnější velikonoční kraslici. Přihlásit se můžou lidé od tří do sta let, kteří vlastnoručně malované vajíčko vyrobí. Kraslici mohou zdobit voskem, barvami, lepit slámou, ale i třeba vyvrtávat nebo použít kyselinu.

Uzávěrka soutěže, která vznikla jako připomínka tradice svátků jara, je 18. března. Zájemci musí kraslice poslat poštou na adresu muzea. Na zásilku musí připojit své jméno, věk, adresu či telefonní číslo.

Soutěž muzeum pořádá už jedenáctým rokem a tradičně se jí účastní děti z mateřských a základních škol, důchodci i mladí lidé. Nejstarší účastnici bylo v minulosti třiaosmdesát let. Z největší dálky posílá kraslice Henri Penčík z Ontaria v Kanadě.

Kraslice je součástí jarní výzdoby už po staletí a je spojována s oslavami nového zrození života. Už ve 12. století bylo zavedeno do církevní liturgie velikonoční svěcení vajec a kraslice pak přetrvala až dodnes jako symbol Velikonoc. Název kraslice vznikl ze staročeského výrazu krásiti, tedy okrášlovati.