V Hustopečích nad Bečvou omezili kácení v aleji

Hustopeče nad Bečvou - Obyvatelům Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku se podařilo omezit kácení stromů ve vzácné zámecké aleji. Pomohl jim nový posudek ochránců přírody. Protestující navíc na ochranu stromů založili občanské sdružení Lipová alej. Podle vedení Hustopečí nad Bečvou však špatný stav stromů potvrdila nejen Česká inspekce životního prostředí, ale i odborný posudek dendrologa. Je třeba počítat s tím, že by se alej měla průběžně ošetřovat. Tedy odstraňovat nebezpečné stromy a průběžně dosazovat nové.

Pařezy a ořezané stromy - tak to vypadá na některých místech zámecké aleje v Hustopečích nad Bečvou. Už dříve někteří obyvatelé kácení stromů ostře kritizovali, dokonce se jim ho podařilo načas přerušit. Nakonec silničáři, kteří alej spravují, skáceli asi o třetinu méně stromů, než původně uvažovali. Petr Foltýnek ze Správy silnic Olomouckého kraje potvrzuje, že původní rozhodnutí znělo na vykácení 32 kusů stromů. Po diskuzi s občany však došlo k novému posouzení stavu jednotlivých stromů a závěr byl takový, že se vykácí 21 kusů a 11 kusů se pouze ošetří. Obyvatelé Hustopečí jsou potěšeni a jsou rozhodnuti bojovat za udržení aleje dále. Podle jejich představ by stávající stromy měly být ošetřeny a nepřejí si, aby se takové spory opakovaly v dalších letech.

Podle vedení Hustopečí nad Bečvou ale špatný stav stromů potvrdila nejen Česká inspekce životního prostředí, ale i odborný posudek dendrologa. Václav Vomáčka z Úřadu městyse Hustopeče nad Bečvou doporučuje první třetinu stromů vykácet, další ošetřit tak, aby bylo možné založit nové části aleje do budoucích let. Místní, kteří na ochranu stromů založili občanské sdružení Lipová alej, si navíc vyžádali odborný posudek od ochránců přírody z Valašského Meziříčí. Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody však upozornil, že alej je nutné průběžně ošetřovat, nebezpečné stromy případně odstraňovat a průběžně zase dosazovat.

Podle ochránců přírody patří lipová alej v Hustopečích nad Bečvou k nejcennějším alejím na severní Moravě.