Obyvatelé Frýdku-Místku bojují proti vedení města

Frýdek-Místek - Část obyvatel Frýdku-Místku se rozhodla bojovat proti cenám bytů. Nájemcům se nelíbí, že jim město stanovilo dvojnásobnou cenu, než za jakou před třemi měsíci prodávalo byty v nedaleké ulici. Vedení města se brání, ceny nemovitostí prudce rostou kvůli továrně Hyundai.

Obyvatelé Frýdku-Místku označili ceny, které radnice stanovila za jejich byty, za nehorázné a nemorální. Na jednání zastupitelstva přišli i s peticí. Mluvčí nespokojených nájemníků Jitka Kukuczková se jménem všech signatářů podivuje, jak může vedení města upřednostnit jedny občany před druhými a jak je možné, že jedni si mohou byty pořídit za nízkou cenu, a ti druzí za dvojnásobnou. Na podzim totiž za nedaleké byty radnice stanovila v průměru 200 tisíc korun za byt, dnes požaduje průměrně 500 tisíc. Jedná se přitom o starší byty. Postižení nájemníci v bytech bydlí dlouho, ve velkém počtu se jedná o důchodce, kteří půjčky nedostanou, a nevědí tedy, co mají dělat. Byty jsou poškozené, jsou tam praskliny, špatné podlahy, zateplení je nedokončené a je zde i plíseň.

Podle primátorky Frýdku-Místku Evy Richtrové ale radnice stále dodržuje pravidlo, že byty prodává za 30 % tržní ceny. Primátorka chápe, že se lidé cítí dotčeni, momentálně je však cena taková. Ceny nemovitostí ve Frýdku-Místku rostou především kvůli továrně Hyundai. Podle radních ale občané nemají důvod k panice: město nájemníkům byty nabídlo, ale nevnucuje jim je. Koupit je nemusí, domy zůstanou dál v majetku města.

Zastupitelé nakonec prodej bytů odložili na duben.