Zlínská univerzita otevře vědecko-technický park za 163 milionů

Zlín - Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevře v dubnu vědecko-technický park. Centrum aplikovaného výzkumu dostane sídlo v jednom z Baťových internátů. Objekt je již zkolaudovaný, nyní se začne vybavovat nábytkem a laboratorním zařízení, potvrdil Jan Malý z rektorátu univerzity. Projekt přišel celkem na 163 milionů korun.

Vědecko-technický park má být místem, kde firmy ze Zlínska budou moci rozvíjet své inovační a výzkumné aktivity v úzkém propojení s vědeckou základnou univerzity. „To znamená velkou příležitost zejména pro doktorandy Baťovy univerzity, kteří tak mohou svůj výzkum v rámci studia propojit s reálnou praxí,“ upřesnil Malý.

Výzkum a výroba budou zaměřeny především na využití plastikářského průmyslu ve zdravotnictví a na technologie zpracování potravin. Ve zrekonstruovaných prostorách budou sídlit speciální provozy, například laboratoř pro zdravotnické materiály s přísně řízenou čistou vzduchu, laboratoř pro zpracování polymerů, mikrobiologická laboratoř nebo laboratoř pro výzkum potravinářských materiálů.

„Při vybavování objektu univerzita přihlédla i k požadavkům místních firem, které byly osloveny v dotazníkovém průzkumu,“ doplnil Malý.

Součástí parku je také centrum pro převod technologií, které funguje od začátku roku. Centrum poskytuje služby v oblasti ochrany duševního vlastnictví. „Za leden obdrželi pracovníci centra ke zpracování čtyři přihlášky patentů od zaměstnanců univerzity, tři žádosti o vyřízení ochranné známky pro firmy a čtyři žádosti o zpracování technického řešení pro firmy, které vyústí do přihlášky buď patentu, nebo užitného vzoru,“ uvedl Malý.

Baťův internát vlastní univerzita již tři roky. Na jeho rekonstrukci vynaložila zhruba 40 milionů korun ze svého rozpočtu, zbylých 120 milionů získala z evropských fondů a státního rozpočtu.

Vydáno pod