Konická škola se bude bourat

Prostějovsko - Neuplynul ani rok od zbourání přerovské komuny a bourá se za podobných okolností další významná stavba, tentokrát tzv. stará škola v Konici na Prostějovsku. Dům má ustoupit nové širší silnici. Bourání nezabránily ani dvě stovky podpisů pod peticí, ani snaha na poslední chvíli budovu prohlásit za kulturní památku.

Víc než 160 let starý dům, učit se sem chodily generace konických - místo památkové ochrany se ale nakonec škola dočkala demoličního výměru a bourání. Odpůrkyně bourání školy Lenka Klevetová sdělila, že ztráta je to pro Konici určitě, je to nejstarší budova v regionu (nejstarší zmínka o škole je z roku 1632). „Vzhledem k tomu, že jsem sem chodil do školy, tak to vyvolává vzpomínky, je mi to líto,“ vyjádřil se iniciátor petice Milan Kýr.

Stavbaři už začali s demolicí, původní dveře i okna, dřevěné schody a možná ještě barokní klenby - to vše přijde srovnat se zemí. Dům v blízkosti zámku stojí v cestě plánům města. Radnice má jasno, nový silniční průtah je pro ni důležitější. Podle starosty Konice Jaroslava Mazura to není nějaká ztráta. Jde prý o to, že situace tam jinak vhodně řešit nejde.

Místo školy bude silnice. Místo části zámecké zahrady má zase brzy stát parkoviště. Nechybělo přitom mnoho a škola se spolu s celým zámeckým areálem mohla stát památkou. Návrh na ministerstvo podala Lenka Klevetová a olomoučtí památkáři ji jednoznačně podpořili. Ředitel Národně-památkového ústavu v Olomouci Pavel Konečný školu označil za významný klasicistní objekt, který dokládá vývoj moravského školství.

Navíc památkáři zjistili, že do této školy zřejmě chodila i známá postava z Postřižin, skutečný strýc Bohumila Hrabala Pepin, který se v Konici narodil. Jenže při rozhodování ministerstva se budova školy nakonec vytratila. „Areál konického zámku má skutečně velkou hodnotu, budova školy a novější přístavby do areálu nepatří, proto bylo řízení zahájeno bez těchto objektů,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková.

Školu tak před demolicí už nic nezachrání. Památkáři připouštějí, že mohli zasáhnout dříve. Takových potenciálních památek je ale údajně příliš mnoho. Případ se podle nich liší od bourání přerovské komuny. Ta nejprve byla památkou, potom ne a nová snaha znovu ji památkově ochránit přišla pozdě, což potvrdil i Pavel Konečný.

Lidé z Konic chtějí teď alespoň zachránit přilehlou zámeckou zahradu. Na tu už vyjely bagry, přestože o její památkové ochraně se teprve rozhoduje. Město ale začalo jednat s památkáři a slibuje, že parkoviště bude menší než se plánovalo.

Vydáno pod