Lyžařská sezona se v českých střediscích pomalu chýlí ke konci

Jeseníky/Šumava - Téměř jarní počasí přilákalo o víkendu do lyžařských středisek stovky příznivců zimních sportů. Vzhledem k teplotám vysoko nad nulou je ale možné, že jsou to poslední dny, kdy si mohou lidé užívat sněhových radovánek. Sněhu rychle ubývá a lyžařská střediska postupně končí sezónu. Běžecké stopy ve volné přírodě jsou už dávno pryč.

Ve známém šumavském středisku na Zadově leží čtyři desítky mokrého umělého sněhu. Ještě minulý týden ho tu díky mrazům vyráběla sněhová děla. Dnes se ale teploměr vyšplhal ke čtrnácti stupňům nad nulou a bílá pokrývka mizí. Běžkaři se musí dostat nejprve na hřebeny hor a teprve tam mohou nazout a nastoupit do stopy.

Lyžařská sezona končí také v Jeseníkách. Kvalitní lyžování na přírodním sněhu nabízí už jen nejvýše položené středisko Ovčárna pod Pradědem. „Máme v provozu všechny vleky, jezdíme na přírodním sněhu, to jen tak nikdo nemá,“ pochvaluje si vynikající podmínky provozovatel areálu Josef Figura. V ostatních skiareálech se sice lyžuje, ale kvůli nedostatku sněhu jsou v provozu jen některé vleky. Podle horské služby je jedinou kvalitní běžeckou stopou trasa z Pradědu na Červenohorské sedlo.

Tam už důvod k dobré náladě nemají, sníh jim totiž mizí přímo před očima. V posledních dnech se na sjezdovkách objevila vydřená místa a některé vleky tak musely zastavit. Letos je to již čtvrtá a nejspíš poslední obleva, která Červenohorské sedlo potkala.
 
Na konec lyžování provozovatelé areálů většinou nežehrají. Zatímco loni se lyžovalo pouze čtyřicet dní, letos je to už více než sto, a tak finanční ztráty skiareálů nehrozí. Horší bilanci letos přinesly úrazy na lyžích - jen na Zadově jich registrovali 120. S horšícími se podmínkami a mokrým, těžkým sněhem navíc jejich nebezpečí roste.
 
Celková statistika úrazů zatím není k dispozici, posun k lepšímu se ale neočekává. Za rok 2006 evidovala horská služba na českých horách přes 7 500 případů, z toho 14 smrtelných.